Opis aplikacije mCOBISS za Android in iOS

Aplikacija je na voljo za telefone in tablice, ki delujejo na sistemih Android (npr. Samsung Galaxy, Sony Xperia, HTC One) ali iOS (iPhone, iPad in iPod Touch). Brezplačna aplikacija za Android je na voljo v spletni trgovini Google Play, za iOS pa v iTunes.

Domov

Domači zaslon se odpre ob vsakem zagonu aplikacije ali po izbiri povezave Domov v meniju. Na njem so polje za enostavno iskanje, povezava do podrobnejšega iskanja in naključno izbrane naslovnice. Enostavno iskanje se izvede po avtorju, naslovu, letnici, ključnih besedah in več drugih indeksih po vseh slovenskih knjižnicah, ki sodelujejo v sistemu COBISS.SI. Prav tako po vseh knjižnicah se izvede iskanje po naslovnici, ki pripada določeni knjigi. Z dotikom zaslona v zgornjem levem kotu se prikaže meni, iz katerega so dostopne vse funkcionalnosti aplikacije.

Iskanje

Podrobnejše iskanje omogoča, da iskalno zahtevo natančneje opredelimo, s čimer zožimo število rezultatov in tako lažje najdemo tisto, kar iščemo. Iščemo lahko po vseh knjižnicah ali po knjižnici, ki jo na osnovi imena, kraja, akronima ali sigle poiščemo v polju za izbiro knjižnice. Knjižnico dodamo med priljubljene knjižnice z dotikom .
Gradivo lahko iščemo po naslovu, avtorju, ključnih besedah ali po kateri koli izmed drugih 30 kategorij. Iskanje lahko omejimo glede na vrsto gradiva in jezik. Po iskanju se prikažejo rezultati z osnovnimi podatki o gradivu; to so vrsta gradiva, naslov, avtor, leto, jezik in dostopnost zaloge.
Po izbiri iskanega gradiva se izpišejo dodatne podrobnosti in možnost rezervacije gradiva (če knjižnica to omogoča in je gradivo namenjeno izposoji). Za rezervacijo gradiva je treba vpisati številko knjižnične članske izkaznice in geslo. Lahko pa knjižnico z vpisnimi podatki shranimo med priljubljene, tako da teh podatkov ni treba vedno znova vpisovati.
Če je rezultat iskanja e-knjiga, ki si jo je mogoče izposoditi, smo ob izbiri e-knjige za rezervacijo preusmerjeni na portal e-knjig, kjer si lahko e-knjigo izposodimo.
Rezultate iskanja gradiva je mogoče shraniti ali jih deliti z drugimi po e-pošti, z sms-sporočili ali preko družabnih omrežij.

Moja knjižnica

V Moji knjižnici upravljamo s priljubljenimi knjižnicami. Med priljubljene lahko dodamo le knjižnice skupaj z vpisnimi podatki. Knjižnice lahko dodamo med priljubljene v Moji knjižnici ob rezervaciji gradiva in pri iskanju gradiva, in sicer tako da se dotaknemo zvezdice ob imenu knjižnice. Zvezdica je lahko prazna (omogočeno je dodajanje nove knjižnice), siva (knjižnica je med priljubljenimi in ob dotiku lahko knjižnico nastavimo kot privzeto) ali modra (knjižnica je med priljubljenimi in privzeta). Na Androidu knjižnico odstranimo iz priljubljenih tako, da se dotaknemo imena knjižnice, ki jo želimo izbrisati, in ga pridržimo, na iOS-u pa tako, da ime knjižnice povlečemo od desne proti levi.

Med priljubljene knjižnice lahko dodamo več knjižnic in več članstev za vsako knjižnico, v katerih najpogosteje iščemo in si izposojamo gradivo. Priljubljene knjižnice so lažje dostopne, saj se v različnih seznamih pojavljajo na vrhu, lažji pa sta tudi prijava v Mojo knjižnico in rezervacija gradiva.

Po prijavi v Mojo knjižnico lahko pregledujemo obvestila knjižnice ter morebitne dolgove in omejitve. Lahko tudi podaljšamo rok izposoje izposojenega gradiva, prekličemo rezervacijo ali pregledamo zgodovino izposoj gradiva, ki smo si ga izposodili v knjižnici, in sicer od leta 2008 naprej.
Tudi zgodovino izposoj gradiva je mogoče deliti z drugimi po e-pošti, z sms-sporočili ali preko družabnih omrežij.
 

V nastavitvah servisa Moja knjižnica je mogoče izbrati potisna obvestila za različne dogodke (obvestilo o poteku rezervacije, obvestilo o prispelem rezerviranem gradivu, obvestilo o poteku članstva ipd.). Potisna obvestila se po desetih dneh samodejno izbrišejo. Prejemanje obvestil je mogoče izklopiti v nastavitvah obveščanja na mobilni napravi.
V Moji knjižnici se izpiše tudi črtna koda članske izkaznice, s katero je mogoče identificirati uporabnika v knjižnici. Črtno kodo prikličemo na zaslon mobilne naprave tako, da se dotaknemo sličice črtne kode ob številki članske izkaznice v Moji knjižnici. Izpis črtne kode na zaslonu je mogoče uporabiti za identifikacijo uporabnika v knjižnici tako, da se s čitalnikom črtne kode z zaslona mobilne naprave prebere koda s številko članske izkaznice. Podprti so vsi CCD-čitalniki črtnih kod, ki znajo prebrati črtno kodo z zaslona mobilne naprave. Storitev je na voljo vsem uporabnikom aplikacije mCOBISS; knjižnicam pa je prepuščena odločitev o tem, ali jo bodo svojim članom omogočile.
POMEMBNO: storitev je na voljo le v knjižnicah, ki so se odločile za ta način identifikacije članov in so opremljene s CCD-čitalniki črtnih kod.

Po zgodovini izposojenega gradiva je mogoče iskati po naslovu in avtorju.

Info o knjižnicah

Prikazane so podrobnejše informacije o knjižnicah, kot so seznam oddelkov z naslovi, odpiralni čas, kontaktni podatki knjižnic in oddelkov, prikaz lokacij knjižnic na zemljevidu in možnost izračuna poti od naše trenutne lokacije do izbrane knjižnice.

Najbolj brano

Seznam prikazuje najpogosteje izposojeno gradivo v slovenskih knjižnicah. Izdelan je na osnovi podatkov o izposoji v tistih slovenskih knjižnicah, ki sodelujejo v sistemu COBISS.SI in imajo avtomatizirano izposojo.

Skeniranje kode

Knjige in revije, ki so opremljene s črtno kodo ISBN oz. ISSN, je mogoče poiskati tako, da z vgrajeno kamero mobilne naprave kodo preberemo, in v naslednjem trenutku se izvede iskanje po vseh knjižnicah. Podatki o skeniranih knjigah in revijah se samodejno shranijo za morebitno kasnejšo uporabo.

Moja polica

Moja polica je zbirka priljubljenih knjig in drugega gradiva. Na njej si hranimo zapise o gradivu, ki smo ga že prebrali, ga želimo prebrati ali pa nam je zanimivo iz kakršnega koli drugega razloga. Tudi mojo polico je mogoče deliti z drugimi po e-pošti, z sms-sporočili ali preko družabnih omrežij.

Nastavitve

V nastavitvah je mogoče vklopiti glavno geslo, s katerim dodatno zaščitimo podatke v Moji knjižnici. Ponastavitev podatkov izbriše (pozabljeno) glavno geslo in priljubljene knjižnice.
Spremeniti je mogoče tudi jezik vmesnika aplikacije. Izbirati je mogoče med slovenskim in angleškim jezikom.

Pomoč v živo

Pomoč v obliki klepeta v živo z informatorjem je na voljo od ponedeljka do petka od 9. do 20. ure in ob sobotah od 9. do 13. ure. Na voljo je le na tablicah, katerih zasloni na dotik so dovolj veliki.

Več

Na voljo so podatki o programu, kontaktni podatki in možnost ponovnega zagona kratke predstavitve, ki se prikaže ob prvem zagonu aplikacije.


Za polno delovanje aplikacije je potrebna povezava z internetom preko brezžičnega omrežja Wi-Fi ali preko mobilnega prenosa podatkov. Brez povezave je mogoče uporabljati le Mojo polico, Skeniranje kode in Več.